OTTO in de Media

04 mei 2018
OTTO Work Force grootste internationale arbeidsbemiddelaar in Europa

Oproep CEO Frank van Gool: ‘Ben zuinig op arbeidsmigranten, we hebben ze keihard nodig!’

Categorie: Blog, Nieuws

Poolse werknemers kiezen nauwelijks nog voor werk in Nederland, waarbij zij vooral de agrarische sector de rug toekeren. Uitzendbureaus wijken dan ook uit naar andere landen. Polen die hier echter nu nog komen werken, blijven nagenoeg allemaal in Nederland wonen. Dit schrijft De Telegraaf vandaag.

CEO Frank van Gool en ook ABU-directeur Jurriën Koops hebben al vaker aangegeven dat Nederland zuinig moet zijn op arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten zijn de komende twee jaar dan ook keihard nodig om de mismatch op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Bovendien doen buitenlandse werknemers momenteel het werk waar Nederlandse krachten niet voor te porren zijn. Een rapport van het Sociaal- Cultuur Planbureau onderbouwt nogmaals dat Nederland zuinig moet zijn op haar arbeidsmigranten willen ze in de toekomst voor Nederland kiezen. En dat is geen makkelijke klus. Veel arbeidsmigranten staan niet te popelen om naar Nederland te komen, meent Van Gool. ,,We staan niet eens in de top drie. Scandinavische landen, Duitsland en Engeland zijn aantrekkelijker vanwege de hogere lonen.”

Poolse arbeidsmigranten

„Vroeger haalden we 100% van onze mensen uit Polen, dat is nu nog maar 70%”, zegt Frank van Gool, oprichter en CEO van OTTO Work Force, de grootste internationale arbeidsbemiddelaar van Europa. „In onze huidige krappe arbeidsmarkt hebben we iedereen hard nodig, ook de Polen. Maar als we die Polen nog hierheen willen halen, moeten we zorgen voor goede huisvesting, betere arbeidsvoorwaarden en hogere salarissen.”

In 2011 kwamen nog 63.000 Polen naar Nederland om te werken, blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 waren dat er nog geen 20.000 en alles wijst erop dat die dalende trend doorzet.

In de land- en tuinbouw wordt al langer geklaagd dat het steeds moeilijker is Polen binnen te halen. Van Gool bevestigt dat zij hun neus ophalen voor het werk in de Westlandse kassen. In eigen land is er steeds meer werk en de salarissen in de tuinbouw liggen op minimumloon-niveau, inmiddels te laag voor veel Poolse werknemers.

Veeteelt

Toch betekent een hoger salaris zeker niet dat de Poolse arbeidsmigrant in groten getale aan de deur klopt. Zo staat de veeteelt, met name de varkenshouderij, te springen om arbeidskrachten, maar de Polen weigeren. „En daar wordt beter betaald dan in de tuinbouwbouw, want zij krijgen een salaris volgens de cao dierenhouderij en die is niet slecht”, zegt Jack Janssen, algemeen-directeur van AB Werkt, een coöperatieve uitzendorganisatie van 4800 boeren in Zuid-Nederland. „Hier heeft het puur met het imago van het werk te maken.”

Overigens hebben de Polen die hier komen werken het uitstekend naar hun zin, blijkt uit cijfers van het CBS. Een groter deel blijft in Nederland wonen. In 2011 bleven ruim 35.000 van 63.000 Polen langer dan een jaar. Van de 22.000 Poolse arbeidsmigranten die in 2014 kwamen, zijn er bijna 18.000 blijven hangen. Van de ruim 4000 die besloten terug te gaan naar Polen, zijn er 2000 weer teruggekomen naar Nederland.

Vietnamezen

De daling van het aantal Polen kan moeilijk opgevuld worden door migranten uit andere Oost- en Midden-Europese landen. „Dat is te weinig. We moeten binnen enkele jaren ook kijken naar bijvoorbeeld Vietnamezen.”

ABU, de brancheorganisatie van uitzendbureaus, ziet dat Uitzendbureaus hun vleugels nu al uitslaan naar buiten Europa. „Er zijn uitzendbureaus die nu zelfs al aan het werven zijn in Argentinië”, aldus een woordvoerder.